At afpelse og forlægge råvildt.                                               Skinning and carving roe deer.

Derefter skærer du halsen af, skærer dyreryggen ud og klipper de 2 slag (ribbenstykker) fri.

 

Du markerer nøje med kniv hvor stor dyreryggen skal være, dvs. dér hvor ribbenene skal afklippes i dyrets begge sider. – Jeg plejer at afskære (kassere) det allerbagerste af dyreryggen.

Then you cut off the neck, cut out the animal’s back and cut out the 2 ribs (rib pieces).

 

You carefully mark with a knife how large the animal’s back should be, i.e. where the ribs should be cut off on both sides of the animal. – I usually cut off (discard) the very back of the animal’s back.

Efterhånden i din forlægning (udskæring) af dyret, lægges delene i fryseposer. – Undgå at kød kommer i kontakt med jord og spyfluer.

 

Husk at skriv dato på alle enkeltposerne, eller udenpå den store plastpose, som du eventuelt lægger alle enkeltposerne i.

As you carve (cut) the animal, place the parts in freezer bags. – Avoid meat coming into contact with soil and blowflies.

 

Remember to write the date on all the individual bags, or on the outside of the large plastic bag that you may put all the individual bags in.

Rengør nøje alt anvendt værktøj med varmt sæbevand og børste, samt grundig efterskuldning med vand. Tænder på sav rengøres meget nøje.

 

Husk at før tilberedning skal delene “pudses” grundigt af, dvs. fraskære de dele du ikke vil spise – og giver du kødet til andre bør du meddele dem dette.

Clean all tools thoroughly with warm soapy water and a brush, and rinse thoroughly with water. Clean saw teeth very carefully.

 

Remember that before cooking, the parts must be “cleaned” thoroughly, i.e. cut off the parts you do not want to eat – and if you give the meat to others, you should inform them of this.

 

Du kan også hente:

 

Råvildt brækning og forlægning mv. af Jack Hansen.pdf 

Se hvordan du brækker et stykke råvildt og forlægger (udskærer) dette. Også trofæbehandling vises.
 
 

 

You can also download:

 

Råvildt brækning og forlægning mv. af Jack Hansen.pdf 

See how you treat a shot roe deer and carve it. Trophy treatment is also shown. – This is in Danish only, but the pictures tell a lot.